Azonban a repce ezen tápanyagok többségét visszajuttatja a földbe a következő mértékben: kálium és kalcium 90%, magnézium 83%, kén 66%, nitrogén 55%, foszfor 46%.
Az nitrogén a legszélesebb körben tanulmányozott tápelem az őszi káposztarepce esetében, mivel ezen tápelemnek van a legfontosabb szerepe a hozam szempontjából. Ezenkívül a nitrogén műtrágyázás költsége jelentős a repce összköltségét figyelembe véve, illetve a nitrogén környezeti hatásai - mint a vízminőség (nitrátok), levegő minősége (ammónia), üvegházhatású gázok kibocsátása (dinitrogén-oxid) és az energiafogyasztás - szintén jelentősek.
A repce kiegyesúlyozott tápanyag-ellátása szükségessé teszi más összetevők folyamatos figyelemmel kísérését; ezek főleg a magnézium, a bór és a molibdén.
Az őszi káposztarepcének -a többi növényhez hasonlóan- a megfelelő műtrágyázási gyakorlata a 4 "M" végrehajtásán alapul:
Megfelelő termék:
a leghatékonyabb és leginkább környezetbarát műtrágya választása
Megfelelő arány:
a termés szükséges inputigényeinek megállapítása
Megfelelő idő:
az alkalmazások megfelelő felosztása és időzítése a maximális hatékonyság és minimális környezeti igénybevétel figyelembe vételével
Megfelelő hely:
precíziós gazdálkodás a terület változékonyságának csökkentéséhez
Megfelelő információk a területről talajvizsgálati eredményekkel együtt szükségesek a jó döntések meghozatalához.
Az őszi káposztarepce tápanyag-felvételi adatai a növekedési szakaszok és a betakarítás alatt fontos információk a tápelemek megfelelő arányának és idejének alkalmazásához. A Yara által kifejlesztett N-Sensor™ használata segítséget nyújt a gazdálkodóknak a növény nitrogénszükségletének mérésében.
A talaj meglévő tápelem-tartalmának ismerete szükséges a megfelelő tápanyag-alkalmazási döntések meghozatalához. Az információ segíti a tápanyag-alkalmazási arányok meghatározását. Talajvizsgálat szükséges, hogy elemezzük a talajt és ellenőrizzük a pH értékét, megismerjük az esetleges tápelem hiányokat, valamint a talajban lévő növény által felvehető ásványi nitrogén, foszfor, kálium és magnézium mennyiségét.