A betakarítással nem szabad késlekedni, mivel fennáll a veszélye annak, hogy a kalászban lévő szemek elkezdenek fejlődni (csírázni), s ennél a pontnál az enzimek elkezdik lebontani a keményítőt.
A nitrogén a legfontosabb tápanyag, amely közvetlenül befolyásolja a gabonaszemek keményítőtartalmát. A magas etanoltartalom fordítottan arányos a gabonaszem nitrogéntartalmával, azaz a gabonaszem alacsony nitrogénszintje (vagy fehérjeszintje) magas keményítőtartalmat jelez, s emiatt potenciálisan magas tonnánkénti bioetanol mennyiséget jelent. Ha a gabonát kifejezetten etanolgyártás érdekében termesztik, akkor a tápanyag-ellátási gyakorlatot ehhez kell igazítani. A nitrogént a vegetációs időszak korai szakaszában kell alkalmazni, s kerülni kell a késői nitrogén kijuttatást annak érdekében, hogy a gabonaszemek fehérjetartalmát növelni lehessen.