A héjon megjelenő repedések a nem megfelelő talajnedvesség miatt alakulhatnak ki. A kiegyensúlyozott tápanyag-ellátás fontos ahhoz, hogy a vöröshagyma és a fokhagyma héjának minősége megfeleljen a piaci igényeknek.
Tanulmányok mutatják, hogy a nitrogén azáltal fejt ki pozitív hatást a vöröshagyma héjának minőségére, hogy növeli a külső héj fajsúlyát. Ez egy rendkívül fontos tényező a raktározás szempontjából.
A kutatások azt mutatják, hogy a kalcium-nitráttal való megfelelő ellátás a hagymafej kvercetin tartalmát is növeli. A kvercetin egy sárga pigment, amely növeli a héj színintenzitását, valamint a hagyma raktározási tulajdonságait.
Ez egy olyan antioxidáns, amely a koleszterinszint csökkentése, a vérnyomás szabályozása és bizonyos allergiákkal szembeni ellenállóképesség növelésével javítja az emberek egészségi állapotát. A kalciumhiány eredményeképpen a hagymafej kevésbé lesz tömör, romlik a minősége, és puhább lesz a héja is.
A réz megfelelő szintje fontos a hagyma húsának és a héjának fejlődéséhez, mivel ez az elem fontos szerepet játszik a lignintermelésben. A kísérletek azt mutatják, hogy a réz képes javítani a héj színén.