A mogyoróhagymának nagyon magas a szárazanyag-tartalma – 16 és 35% között van – a vöröshagyma 7-15%-os értékéhez viszonyítva. A szárításra termesztett vöröshagymának magas szárazanyag tartalommal kell rendelkeznie (17-20%). Ezt általában fehér húsú hagymából készítik, de a metélőhagyma és a póréhagyma is feldolgozható ily módon. A nitrogén és a kálium a legfontosabb tápanyagok a hagymafejek szárazanyag-tartalmának befolyásolásához.
Kísérletek megerősítették, hogy a nitrát és az ammónium-N egyensúlya a leghatékonyabb eszköz a hagymalevél és –fej növekedésének elősegítésében. Ugyanakkor a fejlődés későbbi szakaszaiban a nitrát segít a fej magas szárazanyag-tartalmának biztosításában.
A kálium különösen fontos ott, ahol a N-t nagy mennyiségben juttatják ki (a nagy hozamú mezőgazdasági termelésben). Ilyen körülmények között azáltal segít fenntartani a kívánt hozamot, hogy növeli a szárazanyag és a cukor felhalmozódását a hagyma fejében.