Tárolás során a tünetek gyakran 2-10 mm átmérőjű barna vagy fekete foltként láthatóak. A gyümölcs héja horpadásszerűen besüpped, mely alatt a hús száraz, szivacsos állományú lesz.
A kiegyensúlyozott tápanyag-ellátás során ügyelni kell arra, hogy elegendő mennyiségű kalcium álljon rendelkezésre a megfelelő időszakban, figyelembe véve a kalcium más tápelemekkel való kapcsolatát is.
Kísérletek kimutatták, hogy a foszfor javítja a hosszútávú tárolhatosági tulajdonságokat és csökkenti a keserűfoltosságot. Azonban kellő körültekintéssel kell eljárni, mert a foszfor egyes formái kationokat tartalmaznak, így versengenek a kalciummal a felvehetőségért, mely növeli a keserűfoltosság kialakulását.
A minőségi jellemzők szempontjából a kálium az egyik legfontosabb tápelem. Fontos, hogy a kálium koncentráció egyensúlyban legyen a többi tápelemmel, különösen a kalciummal, mivel a túlzott kálium felvétel a kalcium ellenében gyakrabban előforduló keserűfoltosságot okoz.
Általánosan elfogadott, hogy a kálium-kalcium aránynak 15 körüli értéknek kell lennie 40-60 g gyümölcsnél, és szüretkor nem lehet magasabb, mint 30 a keserűfoltosság csökkentése érdekében.
A talaj-ellátottság fontos, de levéltrágyázással kell megtámogatni, hogy elegendő mennyiségű kalcium kerüljön a gyümölcsbe. Minél nagyobb a lombtrágyázással kijuttatott mennyiség, annál jobb lesz a gyümölcs minősége. Fontos, hogy a lombtrágyázást a szüretig folytassuk.
Bór alkalmazása is segíti a kalciumot az almaféléknél, csökkentve a keserűfoltosságot és a Jonathan-foltosságot.
Körültekintéssel kell eljárni, mert a túlzott magnézium alkalmazás korlátozhatja a kalcium felvételt, mely növeli a keserűfoltosság kialakulásának kockázatát, ahogy legyelországi Jonagold alma tanulmányok is kimutatták.