A betegség előrehaladásával a héj a gyümölcsről leválik. Kialakulását összefüggésbe hozzák az üvegesedéssel, a hűvös helyen történő tárolással, valamit bór- és foszforhiánnyal. A kiegyensúlyozott tápanyag-ellátás segít minimalizálni a húsbarnulás kialakulását almatermésűeknél.
A foszfor segít csökkenteni a húsbarnulás kialakulását. A tápelem az almaféléknél nem korlátozó, alkalmazásával elkerülhető a belső sejtfal összeomlása; így a húsbarnulás is minimalizálható.
Kísérletek eredményei mutatják, hogy az almatermésűeknél a foszfor javítja a tárolhatóságot és csökkenti a tárolás során fellépő betegségeket, mint a húsbarnulás és az üvegesedés.
Alacsony kalcium-ellátottság növeli a húsbarnulás kialakulásának esélyeit. A talajba való kijuttatás fontos, de levéltrágyázással kell megtámogatni, hogy elegendő mennyiségű kalcium kerüljön a gyümölcsbe. Minél nagyobb a lombtrágyázással kijuttatott mennyiség, annál több tápelem jut a gyümölcsbe, növelve a gyümölcs egészségét és minőségét.
A túlzott bór mennyiség növeli a húsbarnulás kialakulásának lehetőségét az almatermésűeknél.