A nitrogén kellően magas szintje maximalizálja a növekedést és biztosítja a megfelelő fehérje asszimilációt a szemes és silókukoricákban egyaránt.
Túl nagy mennyiségben azonban túlzott levélnövekedéshez vezethet, ezáltal növelve a levelek és a szár arányát a szemekkel szemben. Emiatt a kukorica szilázs keményítő-tartalma csökken, ami a minőségére nézve kedvezőtlen.
A talajból történő foszforfelvétel a szemek fejlődése során is folytatódik, kifejlett állapotban pedig már a növény foszfortartalmának 70%-a a szemekben található, ami közvetlen hatással van a fehérjetartalomra. A növekedés későbbi szakaszaiban a foszfor javítja a szemek fejlődését és gyorsítja a növény érését.
A kálium növeli a silókukorica nyersfehérje- és (ezáltal) energiatartalmát.
A cink a szénhidrátok lebontásában és a fehérjetermelésben résztvevő enzimek nélkülözhetetlen összetevője. A cink alacsony szintje tehát csökkenti a növekedést és a keményítő-tartalmat.
Bebizonyosodni látszik, hogy a bór növeli a silókukorica keményítő- és (ezáltal) energiatartalmát.