A szövet analízis (akár levélszár vagy az egész levél esetén) a tenyészidőszak során pontosabb képet ad a növény tápanyag-ellátottsági állapotáról, a tápanyag rendellenességek és hiányosságok, elsősorban a mikrotápelem-hiányok valószínűségéről. Lásd az alábbi táblázatban:
Általános gyakorlat mintát venni a levelekből a szezon elején. Általában a növény tetejétől a negyedik-ötödik levél felel meg leginkább.
A szezon közepén 30-40 levél szárat kell összegyűjteni a területről.
A mintavétel során ügyelni kell, ha réz-, cink- vagy mangán tartalmat vizsgálunk, hogy ne olyan növényt válasszunk, amely közvetlenül előtte volt olyan növényvédő szerrel permetezve, mely tartalmazza ezeket az elemeket, mert félrevezető eredményt kapunk.
A burgonya gumó héjának elemzése hasznos a gumó kalcium szinttjének megállapítására - a kalcium a gumó belsejében is található vagy csak a a héj alatt. Megállapítható, hogy megfelelő tápanyag-koncentráció jött-e létre.